Rondreis Noordkaap
Rondreizen

Rondreis Noordkaap

Algemeen
Foto's
Verblijf
Activiteiten

Lapland - Finland - Zweden - Lofoten

Deze reis is een boeiende verkenningstocht van het noordelijke deel van West-Europa. Een echte zwerftocht door de meest ongerepte gebieden van Scandinavië. We beginnen onze reis met een heuse minicruise: Kiel-Oslo met een van de grootste luxe cruiseschepen (zo niet het grootste), namelijk M/S Color. Van daaruit trekken we langs de kust en het binnenland doorheen gans Noorwegen. Met zijn indrukwekkende fjorden, gletsjers, meren en bossen. Tijdens deze 15-daagse uitstap maak je kennis met het Hoge Noorden: de Lofoten, de Poolcirkel, de Noordkaap of het meest noordelijke punt van Europa, het wondermooie en onvergetelijke licht van de middernachtzon en zoveel meer. Plant, boom, dier en mens leven in harmonie met elkaar. We ontdekken Lapland met zijn eigen cultuur, tradities... en rendieren.
We verkennen Finland, het land van de “duizenden meren”, helder en diepblauw, maar het biedt nog meer: prachtige musea, fauna en flora, architectuur en technologie. We keren terug via Zweden: land met hoge levensstandaard, technische en industriële ontwikkeling, maar tevens met een rijkdom aan natuur en cultuur. De hoofdsteden ontbreken evenmin: Oslo, Helsinki, Stockholm. Na een onvergetelijke reis, keren we huiswaarts om de thuisblijvers ons verhaal te doen en de vele foto’s te tonen!

Voor de 12-daagse reis:
Deze reis is een verkorte versie van de 15-daagse reis en het programma loopt in omgekeerde volgorde. Met de TT-line via Zweden en een minicruise op de laatste dag met de MS Colorline, Oslo-Kiel. Laat je op deze reis verrassen door de vele natuur en prachtige sneeuwlandschappen.

Inclusief:

  • 3 bootovertochten Kiel - Oslo met tweepersoonsbinnenkajuiten met douche en wc
  • 8 hotelovernachtingen in 1e klasse hotels (bij de 12-daagse) en 11 (bij de 15-daagse) in halfpension, alle kamers met douche en wc
  • alle rondvaarten en overzetten per boot (in Noorwegen)
  • uitstap naar Noordkaap PLATEAU met de bus
  • Noordkaaptaks
  • plaatselijke gids in Helsinki
  • Stockholm met rondrit

Verblijf in hotel en boot (binnenkajuiten)

Eten en drinken

12-daagse: halfpension beginnend met het avondmaal op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 12.

15-daagse: halfpension beginnend met het avondmaal op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 15.

Bezoeken

• Noorwegen (Noorse Kronen / NOK): ± € 75 of 550 NOK (dag 5-11 bij 12-daagse en dag 2-9 bij 15-daagse). Middagmaal: ± € 20/dag of 150 NOK (snack)

• Finland (Euro): ± € 30 (dag 3-5 bij 12-daagse en dag 9-12 bij 15-daagse). Middagmaal: ± € 15/dag (snack)

• Zweden (Zweedse Kronen / SEK): ± € 20 of 160 SEK (dag 2 bij 12-daagse en dag 13-14 bij 15-daagse). Middagmaal: ± € 20/dag of 200 SEK (snack)

Kledij

Gelieve gemakkelijk schoeisel te voorzien. Overnachtingen op de boot (drie maal) gelieve je te voorzien van aparte handbagage – de nodige medicatie niet vergeten.

Documenten

Identiteitskaart (voor EU-burgers) en Europese ziekteverzekeringspas (gratis verkrijgbaar bij je ziekenfonds).

Munten

Noorse kroon, Zweedse kroon. Deze kunnen steeds op voorhand gewisseld worden bij je bank, oftewel op het wisselkantoor of de bankterminal van de boot.

Netspanning

220V. Geen speciale stekker nodig.

Activiteiten

Rondreis Noordkaap - 12 dagen

Programma- en hotelwijzigingen mogelijk • De aangegeven tarieven zijn richtprijzen.

Dag 1

DIEPENBEEK - TRAVEMUNDE - TRELLEBORG

Diepenbeek-Travemunde. We schepen in op TT-Line richting Trelleborg. Afvaart om 22.00 uur. Scandinavisch avondbuffet aan boord. Overnachting aan boord: binnenkajuiten, douche/wc.

Dag 2

TRELLEBORG - STOCKHOLM (670 KM) - TURKU

Ontbijt aan boord, we bereiken Zweden omstreeks 07.30 uur. We rijden over de Europastraat 4, langs Jönköping en het tweede grootste meer - Vâtternmeer - van Zweden naar Stockholm, de magische hoofdstad van Zweden 

15.30 uur start van 3 uur durende stadsrondvaart, bezoek van de Gamla Stan, de oude middeleeuwse stad, en het prachtige stadhuis. 

19.30 uur afvaart met de Tallink Silja Line naar Turku. Scandinavisch buffet, overnachting aan boord in binnenkajuit, douche/wc.

Dag 3

TURKU - HELSINKI - JYVÄSKYLÄ/PEURUNKA (460 km)

Ontbijtbuffet aan boord. Rond 7.30 uur bereiken we Turku. We rijden richting Helsinki (170 km). Om 11.00 uur starten we een uitgebreide rondvaart in Helsinki, de stad die op een schitterende locatie ligt aan zee. Tot de voornaamste hoogtepunten behoren de witte Dom, het stadhuis, het Senaatsplein, het parlementsgebouw, het Sibeliusmonument, de Grotkerk, en zo veel meer. In de namiddag rijden we langs Lahti naar Jyväskyla, gelegen aan het Päijannemeer. Avondeten en overnachting in Spa Hotel Peurunka.

Dag 4

PEURUNKA - OULU - ROVANIEMI (550 KM)

Ontbijt in het hotel. Een prachtige rit langs het mooie merengebied brengt ons naar Oulu. Van hieruit trekken we verder naar Rovaniemi, hoofdstad van Fins Lapland. De zetel van Santa Claus aan de poolcirkel – gelegen 8 km ten noorden van Rovaniemi – met het atelier van de Kerstman en zijn elfjes is zeker een bezoekje waard. Avondeten en overnachting in Hotel Santa Claus.

Dag 5

ROVANIEMI - HONNINGSVÄG (690 KM) - NOORDKAAP

Ontbijt in het hotel. Onze laatste etappe naar het noordelijkste punt van Europa begint met een trip naar Ivalo. Langs Kautakeino rijden we over de middernachtszonweg naar Karasjok. Langsheen de Porsangerfjord rijden we naar Käfjord, dan door de tunnel naar Honningsväg. Avondeten met overnachting in Rica Hotel Nordkapp, gelegen aan de Skipsfjord. Na het avondeten rijden we met eigen bus naar de Noordkaap, met uitzicht op de noordelijke IJszee, het ultieme reisdoel van de vele Noordkaap-reizigers. Het Noordkaap diploma is voor iedere gast inbegrepen.

Dag 6

HONNINGSVÄG - ALTA - TROMSØ (520 KM)

Ontbijt in het hotel. Vandaag rijden we over het boomloze halfeiland Sennalendet naar Alta. We bezoeken het Altamuseum met de Unesco beschermde rotstekeningen. We rijden verder over de grillige kustweg naar Sørkjosen en verder naar Olderdal. We steken de Lyngenfjord én de Ullsfjord over met een overzet naar Breivikeidet, om verder te rijden naar Tromsø. Tromsø is de grootste stad ten noorden van de poolcirkel. In deze moderne universiteitsstad kan men de IJszeekathedraal – hét herkenningsteken – bezoeken en met een kabelbaan genieten van het prachtig uitzicht over Tromsø. Avondeten en overnachting in Rica Hotel Tromsø.

Dag 7

TROMSØ - SVOLVAER/ LOFOTEN (430 KM)

Ontbijt in het hotel. We vervolgen onze reis langsheen de Balsfjord en verder door het mooie berglandschap over Bjerkvik naar Kanstad. Over de LoFast verbinding - een combinatie van tunnels en bruggen - met het vasteland rijden we naar de Lofoten. Tussen afwisselende landschappen en enge passages bereiken we de mooie havenstad Svolvaer. Avondeten en overnachting in het Rica Hotel Svolvaer.

Dag 8

SVOLVAER/ LOFOTEN - POOLCIRKEL - MO-I-RANA (420 KM)

Ontbijt in het hotel. In de voormiddag zet een veerboot ons over van Svolvaer naar Skutvik. Van Skutvik gaat het langs grillige fjorden en een schitterend berglandschap naar Fauske. Midden het grootse Saltfjellet gebergte steken we nogmaals de poolcirkel over en rijden verder naar Mo-I-Rana. Avondeten en overnachting in Rica Meyergården Hotel.

Dag 9

MO-I-RANA - TRONDHEIM / HELL (455 km)

Ontbijt in het hotel. Vandaag gaat het langs Mosjøen door het Namdal naar Grong. Hier bestaat de mogelijkheid om het zalmaquarium en de beroemde zalmrivier de Namsen te bezoeken. Verder door de provincie van Trondelag naar Trondheim. Avondeten en overnachting in Rica Hell Hotel - 30 km oostelijk van Trondheim.

Dag 10

TRONDHEIM/ HELL - LILLEHAMMER - OSLO (575 KM)

Ontbijt in het hotel. Vandaag gaat onze rit over Oppdal en het Dovre gebergte naar Dombås. Verder door het Gudbransdal, beroemd om zijn grote historische boerderijen. In Ringebu bezoeken we een staafkerk uit de 13de eeuw en rijden verder naar Lillehammer, de stad van de Olympische Spelen. Langs het Mjøsameer, het grootste van Noorwegen, naar Oslo. Avondeten en overnachting in Thon Hotel Europa.

Dag 11

OSLO - KIEL (minicruise)

Ontbijt in het hotel. 09.00 uur: stadsrondrit met plaatselijke gids. We bezoeken het Vigelandpark met 200 sculpturen, het Fram museum (poolschip) en het Vikingmuseum met het beroemde Osebergschip. We rijden langs het koninklijk slot, het parlement en het stadhuis. 14.00 uur: afvaart met de Color Line naar Kiel. De ongeveer 3 uur durende cruise door de Oslofjord is een schitterende ervaring. Verder gaat de cruise naar Kiel. Een Scandinavisch buffet wordt aan boord geserveerd, overnachting in binnenkajuiten met douche en toilet.

Dag 12

KIEL - DIEPENBEEK (650 KM)

Ontbijtbuffet aan boord van de Color Line. Omstreeks 10.00 uur bereiken we Kiel. Ontscheping en terugreis naar Diepenbeek.

Rondreis Noordkaap - 15 dagen

Programma- en hotelwijzigingen mogelijk • De aangegeven tarieven zijn richtprijzen.

Dag 1

DIEPENBEEK - KIEL (600 km) - OSLO

Diepenbeek-Hamburg-Kiel. Hier schepen we in op de Luxe Boot Color Line. Afvaart om 14.00 uur richting Oslo. We varen langzaam door de Oslofjord met een adembenemend zicht op de Noorse hoofdstad en omgeving. ’s Avonds een heerlijk Scandinavisch buffet. Overnachting aan boord: binnenkajuiten, douche/wc: een heuse minicruise.

Dag 2

OSLO - LILLEHAMMER (200 km)

Ontbijtbuffet aan boord. Aankomst in Oslo. Bezoek aan het Bygdoy-schiereiland met o.a. vikingschip en Fram museum (poolschip Gjoa).

Het Vigelandpark met 200 bronzen en granieten sculpturen is een absolute ‘must’. Na het facultatieve middagmaal verkennen we de stad verder met volgende mogelijkheden: Akerbrygge, Karl Johansgate (winkel- en wandelstraat), nationale galerie, kunsthistorisch museum of vrije tijd. Na een tocht langs Eidsvoll en het grootste meer van Noorwegen ‘de Mjosa’ bezoeken we Lillehammer, gaststad Olympische winterspelen 1994. Avondeten en overnachting in Radisson BLU Lillehammer Hotel. – 15 km ten noorden van Lillehammer.

Dag 3

LILLEHAMMER - TRÖNDHEIM (460 km)

Ontbijt in het hotel. De rit gaat verder door het schilderachtige Gudbrandsdal en dan komen we in Dombas aan. We rijden verder over de besneeuwde pieken van het Dovregebergte naar Trondheim. Mogelijkheid tot bezichtiging van de Nidaros-Dom, het belangrijkste middeleeuwse gebouw van Noorwegen. Avondeten en overnachting in Scandic Hell Hotel, 35 km ten noorden van Trondheim.

Dag 4

TRONDHEIM - MO-I-RANA (465 km)

Vandaag rijden we langs prachtige wouden naar Mosjøen. We kruisen het beroemde Korgen-gebergte en bereiken de grote industriestad Mo-I-Rana, gelegen aan de mooie Ranafjord: een gebied van bergen, meren en watervallen. Avondeten en overnachting in Meyergården Hotel - Mo-I-Rana.

Dag 5

MO-I-RANA - SVOLVAER (360 km)

Ontbijt in het hotel. We doorkruisen het bekende Salt-gebergte waar we de Poolcirkel oversteken. Een bezoek aan het poolcirkelcentrum ontbreekt uiteraard niet. We rijden doorheen een mooi landschap van fjorden naar Skutvik. Om 17.30 uur: een 2 uur durende bootovertocht naar Svolvaer. De Lofoten bestrijken een oppervlakte van 140 km² met pittoreske vissershaventjes. Avondeten en overnachting in Scandic Hotel Svolvaer.

Dag 6

SVOLVAER - Vrije dag.

Wettelijk verplichte rustdag voor de chauffeur. Uitstappen en bezoeken ter plaatse zijn mogelijk of... gewoon genieten: wandelen, rusten, ontspannen! Svolvaer bezit een oorlogsmuseum en verschillende kunstgaleries. Overnachting en avondeten in Scandic Hotel Svolvaer.

Dag 7

SVOLVAER - VESTERÅLEN - TROMSØ (490 km)

Ontbijt in het hotel. Vandaag rijden we via Fiskebol over de nieuwe Lofotenweg met schitterende panorama’s naar Bjerkvik. Verder doorheen een geweldig berglandschap naar Nordkjosbotn  en van daaruit naar Tromsø, dat bekend staat om zijn ijszeekathedraal. Overnachting en avondeten in Scandic Hotel Ishavs.

Dag 8

TROMSØ - HONNINGSVAG - NOORDKAAP (490 km)

Ontbijt in het hotel. 

Vandaag begint de laatste etappe naar het meest noordelijke punt van Europa, ‘De Noordkaap’. In de voormiddag hebben we 2 bootovertochten over het Ullsfjord en het Lyngenfjord. We rijden steeds verder noordwaarts en bereiken Alta waar de prehistorische rotstekeningen op de Unesco lijst staan. Via het indrukwekkende Toendragebied trekken we door het Sennaland met zijn bergtoppen en ravijnen naar Kåfjord. Door de tunnel naar Honningsvag op het Noordkaapeiland Mageroy. Na het avondeten is er een uitstap met de bus naar het ‘Noordkaap-plateau’, vanwaar je een onvergetelijk zicht hebt over de Arctische IJszee. Iedereen krijgt er een attest en als hoogtepunt bewonderen we de ‘niet’ ondergaande zon. Avondeten en overnachting in Scandic Hotel Honningsvåg.

Dag 9

HONNINGSVAG - KARASJOK - IVALO (420 km)

Ontbijt in het hotel. Vandaag rijden we via Kafjord langs de Porsangerfjord richting Lakselv. We zetten onze tocht verder over de bekende rendierweg naar Karasjok, het culturele centrum van de Noorse Samen (= Lappen). We steken de Finse grens over in Karigasniemi om ’s middags het heilige meer Inari te bereiken met niet minder dan 3000 eilanden. Bezoek aan het museum van de Samen (= Lappen). Korte tocht naar Ivalo, het hart van Fins Lapland. Avondeten en overnachting in Hotel Ivalo.

Dag 10

IVALO - SODANKYLÅ - OULU (405 km)

Ontbijt in het hotel. Door Fins Lapland verder naar Sodankylä, met een kerk uit 1689 - een bezoekje waard! In de buurt van Sodankylä passeren we ‘Tankavaara Gold Village’. Aan de poolcirkel, 8 km ten noorden van Rovaniemie, bezoeken we ‘de kerstman’! Onze tocht gaat verder over Kemi naar Oulu. In Kemi ligt één der machtigste ijsbrekers: ‘Sampo’ die we kunnen bezoeken. Avondmaal en overnachting in Cumulus Hotel Kemi.

Dag 11

OULU - JYVASKYLA (445 km)

Ontbijt in het hotel. Goed halfweg Kemi en Juväskylä: in Kuopio is er gelegenheid om de ‘panoramatoren’ te beklimmen en er te genieten van de ‘nationale Finse landschappen’ geschilderd door de bekende Finse schilders o.a. Von Wright. Door het land van de 1000 meren rijden we naar Jyväskylä, cultuurstad van Midden-Finland aan het einde van het Päijännemeer. Jyväskylä: cultuurstad en bestuurscentrum, museumstad van Midden-Finland met de belangrijkste orthodoxe kerk van Finland. Avondeten en overnachting in Scandic Hotel Jyväskylä.

Dag 12

JYVASKYLA - HELSINKI (280 km) - Stockholm (Tallink Silja Line)

Ontbijt in hotel. Mooie rit over Lahti naar Helsinki. Om 13.00 uur uitgebreid bezoek aan de witte stad. Deze stad bezit een prachtige architectuur o.m. stadhuis, Dom, senaat, Sibelius-monument, rotskerk, parlement... In de late namiddag inscheping op een schip van de Viking Line met bestemming Stockholm. Avondmaal en overnachting op de nachtboot: binnenkajuiten met douche/wc.

Dag 13

STOCKHOLM

Na het ontbijt aan boord en aankomst omstreeks 10.00 uur in Stockholm volgt een rondrit van ongeveer 3 uur door deze mooie stad met zijn oude middeleeuwse binnenstad. ‘Gamla Stan’ en zijn wereldberoemde stadhuis (Nobelprijzen). Vrije namiddag en/of bezoek aan musea. Overnachting in Scandic Alvik - Stockholm.

Dag 14

STOCKHOLM - GOTEBORG (470 km) - KIEL (Stena Line)

Ontbijt in het hotel. Onze laatste dag op Scandinavische bodem. Na het ontbijt rijden we over Norrköping en Jönköping aan het Vätternmeer voorbij naar Göteborg, een belangrijke havenstad. Voor Göteborg begint het scherenlandschap van de Westkust dat zich uitstrekt tot aan de Oslofjord. Omstreeks 19.00 uur afvaart met de Stena Line naar Kiel.

Dag 15

KIEL - DIEPENBEEK (600 km)

Ontbijt aan boord – aankomst in Kiel omstreeks 09.30 uur. – Ontscheping.

top