Aude & Languedoc
Meerdaagse reizen

Aude & Languedoc

Algemeen
Foto's
Verblijf
Activiteiten

De streek van Aude - Katharenland kenmerkt zich door een enorme veelzijdigheid. Grote historische gebeurtenissen hebben hun stempel op het landschap en de steden van de Aude gedrukt. Narbonne was de eerste Romeinse nederzetting in het huidige Frankrijk. Carcassonne, de middeleeuwse burchtstad bij uitstek. 

De Aude heeft vijftig kilometer aan zandstranden, klippen, duinen, meren, rotsachtige berglandschappen, Leucate, Gruissan...

We bezoeken de abdij van Fontfroide, een prachtige voormalige cisterciënzer abdij. We rijden langs de "Route du Cassoulet de Castelnaudary" waar we een wandeling maken langs "Le Canal du Midi" en ons tegoed doen aan een heerlijke cassoulet. We bezoeken er de sluizen St. Roch, een "Poterie", vakmeesters in ovenschotels, de kathaarse burcht Queribus en Rennes-le-Château. We bezoeken Collioure, een middeleeuws havenstadje met oude straatjes en een mooie kerk. Collioure is ook de hoofdstad van de ansjovis. We bezoeken één van de beste wijnhuizen van de Languedoc - Roussillon.

Diverse drie- en viersterrenhotels

Bezoeken

Inbegrepen: 

  • Carcassonne: gids + inkom in kasteel
  • Rennes-le Château
  • Kasteel van Quéribus: inkom + spektakel
  • Narbonne: gids Aureum, Aartsbisschoppelijk Paleis, Via Domitia
  • Abdij van Fontfroide: bezoek abdij + tuinen
  • Hospices de Beaune. 

Kledij

We raden aan gemakkelijke schoenen, sportieve kleding en ook iets warms mee te nemen. Eventueel een wollen sjaal voor de dames, in de kerken of abdijen kan het fris zijn, zelfs in september. Ook ‘s avonds dragen we sportieve, correcte kleding.

Documenten

Identiteitskaart (voor EU-burgers) en Europees ziekteverzekeringspas (gratis verkrijgbaar bij je ziekenfonds).

Munten

Euro

Netspanning

220V. Geen speciale stekkers nodig.

Activiteiten

Rondreis in Pays d'Aude en Languedoc-Roussilon

Programma- en hotelwijzigingen mogelijk • De aangegeven tarieven zijn richtprijzen.

Dag 1: Diepenbeek - Limoges (700 km)

‘s Morgens vertrek naar Limoges. Onderweg bezoeken we de stad Orléans, 130 km ten zuiden van Parijs, met zijn prachtige Cathédrale de Ste-Croix, de Kathedraal van de Maagd van Orléans. We maken een korte wandeling door de stad.

Dag 2: Limoges - Carcassonne

We voorzien een overheerlijke “cassoulet” in “Labastide d’Anjou”, gelegen tussen Toulouse en Castelnaudary. We bezoeken la “Poterie Not” waar ze prachtige aardewerken potten en schalen maken. We rijden naar Castelnaudary, een charmante plek in het departement van de Aude. We wandelen langs het “Canal du Midi” en houden halt bij de 4 sluizen van Saint-Roch. Het indrukwekkende “Canal du Midi” door de Unesco op de lijst van werelderfgoed opgenomen, en ontworpen door Paul Riquet,  is een sterk staaltje van 17e-eeuws vernuft. Het kanaal verbindt de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee en voert je door het centrum van de gastronomische Languedoc, één van de vruchtbaarste wijngebieden van Frankrijk. We rijden ook naar le “Seuil de Naurouze” waar we de waterscheiding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee ervaren. We komen voorbij de “Obelisque de Riquet”, opgericht in 1825 door zijn nazaten, die op een omheinde natuurlijke sokkel van stenen uit Nauroze staat, tussen het kanalle van en de Col de Naurouze.

Dag 3: Carcassonne - Perpignan

Bezoek aan de meest complete vestingstad van Europa, Carcassonne, gelegen op 90 km ten zuidoosten van Toulouse, tussen de Pyreneeën en de Montagne Noire. “La Cité de Carcassonne" staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is het mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa en de grootst behouden vesting uit de middeleeuwen. We rijden verder en bezoeken Rennes-le-Château, tussen Carcassonne en Andorra. We ontdekken de verhalen en het myserie van Rennes-le Château, de nieuwe priester Bérenger Saunière en de oude kerk. We zetten onze reis verder naar het Kasteel van Quéribus, één van de kathaarse burchten in het huidige Cucugnan in het departement van de Aude. Er bestaat een legende die zegt dat de Heilige Graal van het Kasteel van Montségur naar Queribus is overgebracht.

Dag 4: Perpignan

We rijden naar Collioure, een stad in het zuiden van Frankrijk, gelegen aan de Middellandse Zee, aan de voet van de Pyreneeën, die daar de grens met Spanje vormen. In de middeleeuwen was Collioure een belangrijke havenstad. Het viel onder het koninkrijk Mallorca. De koningen van Mallorca bouwden er hun zomerpaleis midden in de huidige stad. In het begin van de 20e eeuw werd Collioure het centrum van artistieke activiteit, met verschillende fauvistische kunstschilders die elkaar ontmoeten. Zij werden door hun omgeving geïnspireerd met het kasteel van Collioure, de oude straatjes, de vuurtoren, de Notre-Dame-des-Anges en de Middellandse Zee. Collioure is de hoofstad van de ansjovis. We bezoeken er een atelier waar we de bedrijvigheid kunnen volgen en de overheerlijke ansjovis ook kunnen proeven. Collioure produceert ook lekkere wijn. De wijnstokken zijn op steile terrassen van zwarte leisteen geplant. Deze worden in de zon, die meer dan 300 dagen schijnt, erg warm. Deze mooie omstandigheden geven een hele lekkere wijn! We bezoeken één van de beste wijnhuizen van de streek “Jonquères d’Oriola”. We voorzien hier een degustatie van hun lekkerste wijnen.

Dag 5: Perpignan - Narbonne

We bezoeken  “la Forteresse  de Salses”. Het Fort van Salses is een fort in de gemeente Salses-le-Château. Het werd gebouwd in de periode 1497-1502 in het Vorstendom Catalonië door de Spaanse koning Ferdinand van Aragon en Isabella I van Castilië. De vesting bewaakte de toegang tot Spanje. Sinds 1886 is het een beschermd monument. We rijden verder langs de kust richting Leucate, gelegen aan de voet van de maritieme Corbières.  

We bezoeken ook Gruissan. Dit oude vissers- en zoutziedersdorp ligt als een slak opgerold rond de ruïne van de Tour Barberousse. De huizen staan hier in concentrische cirkels dicht aaneen  langs enge pittoreske straatjes. Vroeger werd hier de toegang tot de haven van Narbonne verdedigd. In Gruissan-Plage zijn veel paalwoningen, visserswoningen uit de 19de eeuw, bewaard gebleven.

Dag 6: Narbonne - Sète

Na het ontbijt rijden we naar het centrum van Narbonne waar de overdekte markt plaats heeft. Het gebouw dateert van 1901 en is een constructie  van gietijzer en glas, le “style Baltard”, genoemd naar de Parijse architect die de nu verdwenen hallen in Parijs ontwierp. We bezoeken ook Narbonne, de eerste Romeinse nederzetting buiten Italië. De stad lag op de “Via Domitia”, de eerste heirbaan in Gallië, op een strategisch punt tussen Italië en Spanje. Een deel ervan werd in 1997 blootgelegd voor het stadhuis. Bij Narbonne kruiste de via Domitia de Via Aquitania, die naar de Atlantische oceaan leidde via Toulouse en Bordeaux. We bezoeken ook de kathedraal Saint-Juste et Saint Pâsteur en het aartsbisschoppelijk paleis. Vandaar rijden we naar de abdij van Fontfroide (de koele bron). Gesticht als benedictijner klooster werd de abdij in 1445 opgenomen in de orde van Cîteaux. De abdij speelde gedurende de 13de eeuw een belangrijke rol in de strijd tegen de katharen. Omstreeks 1300 leefden hier 100 monniken en 250 conversen (lekenbroeders). Zij hadden veel invloed. Eén van hen werd paus: Benedictus XII.

Dag 7: Sète - Lyon

Lunch in Lyon. In de namiddag brengen wij een bezoek aan “Les Hospices de Beaune” en maken een wandeling door de stad.

Dag 8: Beaune - Diepenbeek

top