Turijn & Piemonte
Meerdaagse reizen

Turijn & Piemonte

Algemeen
Foto's
Verblijf
Activiteiten

Slow food, barolo, barbaresco, truffels…

Deze reis laat je proeven van de Valle d'Aosta, waar eeuwig besneeuwde toppen ten hemel reiken en het leven voortkabbelt op het ritme van de natuur. Je ontdekt dan het groene, zacht glooiende Piemonte en zijn prachtige hoofdstad Turijn, bakermat van de industriële ontwikkeling van Italië en van het modernisme. Piemonte is een plek gebleven waar het goed is om leven, waar door het traditionele buitenleven de mens harmonie vindt met zijn omgeving, waar wijnranken en rijstvelden afwisselen met stevige notelaars, sluimerende dorpjes en gezellige provinciestadjes, waar kleine wijnboeren koppig vasthouden aan hun eigen druivensoort, de 'nebbiolo', waar rust een 'must' is en 'slow food' een levenswijze.

Ligging

Activiteiten

9 - dagen Turijn-Piemonte

Nog onontdekt Italia! Slow food, barolo, barbaresco, truffels!

Programma- en hotelwijzigingen mogelijk • De aangegeven tarieven zijn richtprijzen.

Deze reis laat je proeven van de Valle d’Aosta, waar eeuwig besneeuwde toppen ten hemel reiken en het leven voortkabbelt op het ritme van de natuur. Je ontdekt dan het groene, zachtglooiende Piemonte en zijn prachtige hoofdstad Turijn, bakermat van de industriële ontwikkeling van Italië en van het modernisme. Piemonte is een plek gebleven waar het goed is om leven, waar door het traditionele buitenleven de mens harmonie vindt met zijn omgeving, waar wijnranken en rijstvelden afwisselen met stevige notelaars, sluimerende dorpjes en gezellige provinciestadjes, waar kleine wijnboeren koppig vasthouden aan hun eigen druivensoort, de ‘nebbiolo’, waar rust een ‘must’ is en ‘slow food’ een levenswijze.

Dag 1 Diepenbeek - Turate

We rijden over Luxemburg - Frankrijk - Alsace - Basel - Gotthard - Como - Turate. Overnachting in Turate / Milaan. 

Dag 2 Milaan - Vigevano - Venaria Reale - Turijn

Een stevig ontbijt zorgt voor de nodige portie energie! Via Vigevano, Casale Monferrato en Venaria Reale gaat het richting Turijn. Vigevano is een belangrijke industrieplaats die vooral gekend is voor de schoenenindustrie. We bezoeken hier o.a. het Piazza Ducale, een mooi plein verfraaid met geometrische mozaïeken. Nadien verder via Casale Monferrato naar Venaria Reale voor een bezoek aan het Paleis van Venaria, dat deel uitmaakt van een groot Unesco complex, gebouwd als jachtslot voor de koninklijke familie van Savoye. Venaria Reale is gewijd aan de godin Diana, de godin van de jacht en werd  gebouwd op de jachtgronden van Carlo Emanuel II met als doel te wedijveren met Versailles. Daarmee is al gezegd dat dit complex tot de grootste koninklijke residenties van Europa behoort. Avondmaal en overnachting in Hotel NH Lingotto in Turijn.

Dag 3 Turijn

De koningen van Italië kozen tot hoofdstad een stad met zicht op de Alpen. Turijn moest welvaart ten toon spreiden, van het paleis van de koning, over de verblijven van prinsen, tot de koninklijke pleinen, zoals het San Carloplein, waar rijke burgers de cafés frequenteerden om in zetels van rode velours te praten over de beurs, het vaderland of de nieuwe bolide bij Lancia of Fiat. Signor Martini trakteerde de heren op zijn bittere vermout, terwijl de dames het hielden bij warme vloeibare chocolade, een product waar mijnheer Ferrero zijn Nutella op inspireerde. Zij financierden het Egyptisch Museum en de 40 km arcaden rond de stad. Als Italië vandaag een grote economie is, dan is dat dankzij die heren van 100 jaar geleden, uit Turijn... Ook op culinair gebied heeft Turijn veel te bieden. Het is de stad van de aperitivo, van bicerin, van grissini en van gianduiotti. Turijn is het thuis van Eataly en van Grom, maar ook van vermout, waarmee heerlijke cocktails worden gemaakt. Na het ontbijt gaan we onder begeleiding van een lokale gids op ontdekking in Turijn. Deze stad is na Milaan de grootste van Noord-Italië en heeft een echte metamorfose ondergaan. Prachtige barokke paleizen en kerken werden opgefrist, tal van musea hebben hun deuren geopend. bezoek aan het prachtige historische centrum van Turijn, met o.a. de kenmerkende ‘Mole Antonelliana’, het Automobielmuseum, het Palazzo Madama, de ‘Piazza San Carlo’ omgeven door talrijke arcades en authentieke bars en het belangrijke Egyptische Museum met een verzameling Egyptische oudheden die tot de meest beroemde in de wereld behoren. Het prachtige landschap is een plus, Turijn wordt immers omringd door de Alpen. Wie echt wil genieten, neemt natuurlijk een heerlijk glaasje lokale wijn bij de maaltijd. Avondmaal en overnachting in Hotel NH Lingotto.

Dag 4 Barolo - Alba - Asti

Voor we richting Barolo vertrekken, brengen we eerst nog een bezoek aan het indrukwekkende rococo paleis Stupinigi ten zuidwesten van Turijn. Het werd in de 18de eeuw als jachtslot gebouwd en toendertijd door de Savoye familie alleen tijdens het jachtseizoen gebruikt. 

De namiddag staat in het teken van onze smaakpapillen. Via het hart van Piemonte, de landstreek De Langhe, rijden we naar Barolo en Barbaresco, beroemd om de wijnen en truffels. Het avondmaal en de overnachting vindt plaats in een hotel in de Barolo streek. Avondmaal en overnachting in ons verblijfshotel.

Dag 5 Barolo - Alba - Asti

Je neemt deel aan een hoogst geanimeerde kookworkshop waarbij de moeder en de dochters van een lokaal delicatessenbedrijf je zullen inwijden in de Piëmontese keuken. Nadien wordt het pur sang genieten van alles wat je zelf hebt klaargemaakt met een degustatie van bijpassende Barbaresco-wijnen. Er mag best wat fysieke actie komen en je onderneemt een panoramische trekking langs de wijngaarden van Barbaresco. Avondmaal en overnachting in ons verblijfshotel.

Dag 6 Barolo - Alba - Asti

We maken een ‘4 seizoenen Wijnwandeling’ met de oenoloog in de wijngaard en vernemen alles over wat op het terrein geschiedt vooraleer we de wijn in het glas krijgen met een uitzonderlijke wijndegustatie en bezoek aan de cantina bij één van de beroemdste wijnhuizen. Vrije namiddag aan het zwembad. Avondmaal en overnachting in ons verblijfshotel.

Dag 7 Vercelli - Milano

Vandaag hebben we een prettige mix van blik voor en achter de schermen van artisanale ateliers die grissini, nougat en delicatessen op basis van truffel produceren. Bezoek aan Asti. Avondmaal en overnachting in ons verblijfshotel.

Dag 8 Vercelli - Milano - Piotta

Tijdens onze reis door de rijstlanden van Piemonte bezoeken we Vercelli, de hoofdstad van de rijst die wordt omringd door kilometers rijstvelden. De stad zelf heeft een klein maar charmant historisch centrum, waar je lekker op je gemak doorheen kunt slenteren. Avondmaal en overnachting in Piotta. 

Dag 9 Piotta - Diepenbeek

Na het ontbijt rijden we terug door Zwitserland – Frankrijk – Luxemburg naar Diepenbeek. Onderweg regelmatig een halte voor een natje en een droogje. Aankomst in de loop van de avond.

top