Weserbergland -  Hotel Kronenhof
Meerdaagse reizen

Weserbergland - Hotel Kronenhof

Algemeen
Foto's
Verblijf
Activiteiten

Een sprookjeslandschap

Dankzij de gebroeders Grimm kennen we een massa sprookjes, hier opgetekend. De dorpen en stadjes vallen op door hun kleurrijk vakwerk en hun typische bouwstijl. Met de stad Kassel maken we kennis vanop een uniek uitzichtpunt, gedomineerd door een machtig Herculesbeeld. De uitstappen brengen ons naar Göttingen, een vermaarde universiteitsstad Goslar met de Kaiserpfalz Hahnenklee met de staafkerk Hann Münden, met de Weser... We bezoeken een stuk “IJzeren Gordijn”. En ook een boottocht mag niet ontbreken.


Na het verdwijnen van het "IJzeren Gordijn" verkreeg het schilderachtige landschap in het gebied van de Weser zijn verdiende toestroom van het internationale toerisme. Dit gebied wordt gekenmerkt door zijn rustiek karakter van beboste heuvels die gescheiden worden door levendige riviervalleien.

De gebroeders Grimm bezochten vroeger al de unieke dorpjes in vakwerkbouw om de honderden sprookjes die hier mondeling overgeleverd werden, te boek te stellen. Vanuit een pittig dorp in de Weservallei trekken ook wij op verkenning.

Vanaf Porta Westfalica reizen we stroomopwaarts. In Hameln vinden we de sporen van de beruchte Rattenvanger. In Bodenwerder verbleef de befaamde Leugenbaron van Münchhausen en in Holzminden snuiven we de aroma’s van Assepoester. Dwars door het machtige Sollingerwoud bereiken we Oedelsheim aan de Weser, met zijn sympathiek familiebedrijf Kronenhof.  

Een bezoek aan de  grotere stad Kassel is absoluut aangewezen. Vanop de Wilhelmshöhe, gedomineerd door het machtige Herculesbeeld, genieten we een uniek uitzicht. Er wordt ook een kort bezoek gebracht aan de vroegere Belgische kazerne, tot 1970 tevens de verste. Tijdens de wandeling door de Königsstrasse, de eerste voor voetgangers, maken we kennis met dit verlokkend juweel voor shopping. Vervolgens komt Hannoversch Münden, de stad van Dr Eisenbart, aan de beurt. Een keurig Rathaus, het begin van de Weser en honderden kleurige vakwerkhuizen wachten er op ons. In het nabije, mysterieuze Reinhardswald ontdekken we de Sababurg, het kasteel van Doornroosje.

Andere steden staan model voor hun vakwerk. Göttingen, de wereldvermaarde universiteitsstad rijk aan Nobelprijswinnaars, toont ons haar kunstig beeldje van Gänseliesl. Schat van de studenten.

In Schifflergrund is een stuk voormalig “IJzeren Gordijn” heringericht. Uitgerust met militair materieel doet het thans dienst als museum.

De Harz met de Brocken (1142 m) vormt het Noord-Duitse gebergte, waar vroeger ertsen ontgonnen werden. Goslar bezit niet alleen rijke vakwerkbouw, maar bekoort vooral met zijn Kaiserpfalz uit de 11de eeuw als het beroemdste gebouw in Duitsland. In het dorpje Hahnenklee verrast ons een Noorse staafkerk en in Wernigerode verrijst het schattige Rathaus. Het bezoek aan de Harz is dus een must!

De terugreis starten we natuurlijk met een boottocht op de Weser. Höxter, bekend door Hans en Grietje, bezit enkele typische gebouwen in Weserrenaissance, andere in vakwerk. Het Rathaus is trouwens beschermd. Bij Detmold treffen we een klein natuurwonder aan: de Externsteine, een enorme berg van rotsen. In de buurt staat ook het standbeeld van de Duitse nationale held Armin uit de Romeinse tijd.

Hotel Kronenhof

Sympathiek familiebedrijf.

Centraal gelegen familiehotel. 

Faciliteiten

Dit hotel beschikt over een lift, wellness, tuin met ligzetels en uitzicht op de Weservallei. Er kan vrij gebruik gemaakt worden van het overdekte dorpszwembad. 

Kamers

Op alle kamers is telefoon en tv voorzien.

Eten en drinken

Rijkelijk ontbijt- en avondbuffet. Begroeting met een Katertrunk.

Bezoeken

(facultatief)

  • Gebroeders Grimm Welt
  • Schifflergrund: € 4,50
  • Boottocht: € 12,50

Activiteiten

Het Weserbergland - 5 dagen

Het Weserbergland en  omgeving, een sprookjeslandschap 

Programma- en hotelwijzigingen mogelijk • De aangegeven tarieven zijn richtprijzen.

Was het gebied eertijds bekend door onze en andere militairen, voor het trainen en voeren van de “Koude Oorlog”, verkreeg het schilderachtige landschap in het gebied van de Weser, met zijn unieke dorpen in vakwerkbouw, na het ophalen van het “IJzeren Gordijn”, zijn verdiende toestroom van het internationale toerisme. Het feit dat hier lang geleden honderden sprookjes ontstaan zijn, die mondeling overgeleverd werden, is daar niet vreemd aan. De gebroeders Grimm, taalkundigen en professoren aan de universiteit van Göttingen, niet ver hier vandaan, verzamelden deze kinderverhalen, die te boek gesteld, over de ganse wereld verspreid werden en die onder alle mogelijke vormen een blijvend succes kennen. Vanuit een pittig dorp in de Weservallei doen wij verkenningen in deze streek, die tevens een geheimzinnig karakter vertoont door haar beboste heuvels, gescheiden door levendige riviervalleien.

Dag 1 De Weser

Via het Roergebied rijden we tot Porta Westfalica, waar we na de middaghalte de Weservallei stroomopwaarts inslaan. Een eerste langere halte brengt ons in Hameln, waar de geest en de folklore van de beruchte Rattenvanger onverminderd verder leven. In Bodenwerder maken we kennis met de sporen van de befaamde Leugenbaron van Münchhausen. In Holzminden staan reukpalen, die getuigen van de fabricatie van geuren en aroma’s. Dit is ook het stadje van Assepoester. Hier nemen we de weg door het machtige Sollingerwoud tot we weer op de Weser stoten en aan de oever onze verblijfplaats Oedelsheim bereiken, waar we ons installeren.

Dag 2 Kassel en Hann. Münden

Het bezoek aan Kassel, de enige grote stad in het gebied, is een absolute must. Ze wordt geflankeerd door het reusachtig bergpark van de Wilhelmshöhe, gedomineerd door een machtig Herculesbeeld met waterbronnen. Van hieruit heeft men een uniek zicht op de stad, tevens hoofdplaats van Kurhessen. We willen niet nalaten een halte te maken in een voormalig kwartier waar destijds het verst afgelegen Belgisch garnizoen gestationeerd was, met als taak eventueel een deel van de dekkingsstrook te bezetten aan het IJzeren Gordijn. We nemen voldoende vrije tijd om te shoppen of een wandeling te maken door de Königsstrasse, de eerste voetgangersstraat in Europa, sinds de wederopbouw van de stad na de oorlog. Eventueel brengen we een bezoek aan het nieuwe Gebroeders Grimm Museum, waarvan de inhoud op de Unescolijst van het werelderfgoed prijkt. Kassel is ook de stad van de Documenta, de kunsttentoonstelling die om de vijf jaar plaatsvindt. Nr 14 vond plaats in 2017. Na de middag bezoeken we de stad van de destijds in de ganse streek bekende Dokter Eisenbart, Hann. Münden. Naast een keurig Rathaus in de stijl van de Weserrenaissance vinden we er honderden kleurige vakwerkhuizen. Hier vormt de samenloop van Werra en Fulda het begin van de Weser. Nadien trekken we dwars door het mysterieuze Reinhardswald, waar we de Sababurg, het kasteel van Doornroosje, ontdekken.

Dag 3 Göttingen en Bad Sooden-Allendorf

Vandaag bezoeken we een paar steden die model staan voor de vakwerkbouw in de streek. Göttingen is een wereldvermaarde universiteitsstad, vooral bekend door haar groot aantal Nobelprijswinnaars. Het kunstige beeldje van Gänseliesl vormt de schat van alle studenten. We vervolgen onze rit en maken kennis met Duderstadt, waar vooral de uiterlijke verschijning van het Rathaus onze aandacht trekt. Nadien rijden we via Heiligenstadt een tijdje door Thüringen tot we aan de grens met Hessen de dubbelstad Bad Sooden-Allendorf naderen. Bij de overgang brengen we een bezoek aan Schifflergrund, een gedeelte van het voormalige IJzeren Gordijn, dat hier enkele jaren geleden heringericht werd en uitgerust met militair materieel, thans als museum dienst doet. Het bezoek is vrijblijvend. We keren terug naar het hotel langs de schilderachtige valleiweg van de Werra en de Weser. In Bursfelde houden we nog halt aan de kloosterkerk met mooie versierselen.

Dag 4 De Harz

De laatste uitstap brengt ons naar het gebergte van Noord-Duitsland, niet alleen gekend voor zijn wouden en diepe valleien, maar waar het delven van meerdere metalen gedurende eeuwen een bron van inkomsten betekende. De gesloten mijn vlakbij Goslar is opgenomen op de Unescolijst van het werelderfgoed. Goslar bezit niet alleen vakwerkbouw, maar bekoort ons eerst en vooral met zijn Kaiserpfalz, het slot uit de 11de eeuw, dat als dusdanig niet alleen het oudste, maar tevens het grootste en best bewaarde wereldlijke gebouw in Duitsland is. Bovendien is het centraal gelegen marktplein architectonisch buitengewoon prachtig en zijn in het Rathaus de muren en het plafond volledig bedekt met schilderwerken. Onze rit leidt langs het dorpje Hahnenklee, waar een houten staafkerk naar Noors model, onze aandacht trekt. Verderop verrijst de Brocken, met 1142 m de hoogste berg van Noord-Duitsland. Tenslotte komen we in het stadje Wernigerode in Oost-Duitsland, beheerst door het statige kasteel. Hier vinden we een werkelijk schattig Rathaus, dat prima gerestaureerd werd.

Dag 5 Terugreis

We vatten de terugreis aan met een ontspannen boottocht op de Weser. Het gedeelte van de stroom tussen het kuuroord Bad Karlshafen en het architectonisch pittige stadje Höxter, tevens oord van Hans en Grietje, geeft een ideaalbeeld van de Weservallei. Aan de oosterzijde ligt Slot Fürstenberg, met het museum van de Duitse porseleinmanufactuur. Höxter bezit enkele typische gebouwen in Weserrenaissance. Het Rathaus is beschermd als monument. De brug vlakbij was ooit de oversteek van de Hellweg, zijnde de historische Oost-West handelsweg. Ter hoogte van de Weserbocht ligt het klooster van Corvey. Het complex staat op de Unescolijst van het werelderfgoed. In Schwalenberg, niet ver van Steinheim, heeft men een mooi panorama over de streek. Vóór Detmold houden we halt aan een klein natuurwonder: de Externsteine, een enorme opeenhoping van rotsen. We stoppen eveneens aan het Hermannsdenkmal, een reusachtig standbeeld ter ere van de Duitse nationale held Armin uit de Romeinse tijd. Dan nemen we de autoweg die ons na een leerrijke reis huiswaarts brengt.     

top