Weserbergland - Hotel Kronenhof

Meerdaagse reizen

Een sprookjeslandschap

Dankzij de gebroeders Grimm kennen we een massa sprookjes, hier opgetekend. De dorpen en stadjes vallen op door hun kleurrijk vakwerk en hun typische bouwstijl. Met de stad Kassel maken we kennis vanop een uniek uitzichtpunt, gedomineerd door een machtig Herculesbeeld. De uitstappen brengen ons naar Göttingen, een vermaarde universiteitsstad Goslar met de Kaiserpfalz Hahnenklee met de staafkerk Hann Münden, met de Weser... We bezoeken een stuk “IJzeren Gordijn”. En ook een boottocht mag niet ontbreken.


Na het verdwijnen van het "IJzeren Gordijn" verkreeg het schilderachtige landschap in het gebied van de Weser zijn verdiende toestroom van het internationale toerisme. Dit gebied wordt gekenmerkt door zijn rustiek karakter van beboste heuvels die gescheiden worden door levendige riviervalleien.

De gebroeders Grimm bezochten vroeger al de unieke dorpjes in vakwerkbouw om de honderden sprookjes die hier mondeling overgeleverd werden, te boek te stellen. Vanuit een pittig dorp in de Weservallei trekken ook wij op verkenning.

Vanaf Porta Westfalica reizen we stroomopwaarts. In Hameln vinden we de sporen van de beruchte Rattenvanger. In Bodenwerder verbleef de befaamde Leugenbaron van Münchhausen en in Holzminden snuiven we de aroma’s van Assepoester. Dwars door het machtige Sollingerwoud bereiken we Oedelsheim aan de Weser, met zijn sympathiek familiebedrijf Kronenhof.  

Een bezoek aan de  grotere stad Kassel is absoluut aangewezen. Vanop de Wilhelmshöhe, gedomineerd door het machtige Herculesbeeld, genieten we een uniek uitzicht. Er wordt ook een kort bezoek gebracht aan de vroegere Belgische kazerne, tot 1970 tevens de verste. Tijdens de wandeling door de Königsstrasse, de eerste voor voetgangers, maken we kennis met dit verlokkend juweel voor shopping. Vervolgens komt Hannoversch Münden, de stad van Dr Eisenbart, aan de beurt. Een keurig Rathaus, het begin van de Weser en honderden kleurige vakwerkhuizen wachten er op ons. In het nabije, mysterieuze Reinhardswald ontdekken we de Sababurg, het kasteel van Doornroosje.

Andere steden staan model voor hun vakwerk. Göttingen, de wereldvermaarde universiteitsstad rijk aan Nobelprijswinnaars, toont ons haar kunstig beeldje van Gänseliesl. Schat van de studenten.

In Schifflergrund is een stuk voormalig “IJzeren Gordijn” heringericht. Uitgerust met militair materieel doet het thans dienst als museum.

De Harz met de Brocken (1142 m) vormt het Noord-Duitse gebergte, waar vroeger ertsen ontgonnen werden. Goslar bezit niet alleen rijke vakwerkbouw, maar bekoort vooral met zijn Kaiserpfalz uit de 11de eeuw als het beroemdste gebouw in Duitsland. In het dorpje Hahnenklee verrast ons een Noorse staafkerk en in Wernigerode verrijst het schattige Rathaus. Het bezoek aan de Harz is dus een must!

De terugreis starten we natuurlijk met een boottocht op de Weser. Höxter, bekend door Hans en Grietje, bezit enkele typische gebouwen in Weserrenaissance, andere in vakwerk. Het Rathaus is trouwens beschermd. Bij Detmold treffen we een klein natuurwonder aan: de Externsteine, een enorme berg van rotsen. In de buurt staat ook het standbeeld van de Duitse nationale held Armin uit de Romeinse tijd.

top