Rondreis Noordkaap
Rondreizen

Rondreis Noordkaap

Algemeen
Foto's
Verblijf
Activiteiten

Lapland - Finland - Zweden - Lofoten

Deze reis is een boeiende verkenningstocht van het noordelijke deel van West-Europa. Een echte zwerftocht door de meest ongerepte gebieden van Scandinavië. We beginnen onze reis met een heuse minicruise: Kiel-Oslo met de Color Line Ferry. Van daaruit trekken we langs de kust en door het binnenland doorheen heel Noorwegen met zijn indrukwekkende fjorden, gletsjers, meren en bossen. Tijdens deze 15-daagse uitstap maak je kennis met het hoge noorden: de Lofoten, de Poolcirkel, de Noordkaap of het meest noordelijk punt van Europa, het wondermooie en onvergetelijk licht van de middernachtzon en zoveel meer. Plant, boom, dier en mens leven in harmonie met elkaar. We ontdekken als het ware Lapland met zijn eigen cultuur, tradities… en rendieren. We verkennen Finland, het land van de “duizenden meren”, immens en diepblauw, maar het biedt meer: prachtige musea, fauna en flora, architectuur en… technologie. We keren terug via Zweden: land met hoge levensstandaard, technische en industriële ontwikkeling, maar tevens met een rijkdom aan natuur en cultuur. De hoofdsteden ontbreken evenmin: Oslo, Helsinki, en Stockholm. Na een onvergetelijke reis rijden we huiswaarts met een hart als een album vol herinneringen.

Voor de 12-daagse reis:
Deze reis is een verkorte versie van de 15-daagse reis en het programma loopt in omgekeerde volgorde. Met de TT-line via Zweden en een minicruise op de laatste dag met de MS Colorline, Oslo-Kiel. Laat je op deze reis verrassen door de vele natuur en prachtige sneeuwlandschappen.

Inclusief:

  • 3 bootovertochten (Kiel-Oslo met binnenkajuiten, douche/wc Helsinki-Stockholm met binnenkajuiten, douche/wc Göteborg-Kiel met binnenkajuiten, douche/wc) Met inbegrip van avondeten en ontbijt.
  • 8 hotelovernachtingen in 1e klasse hotels (bij de 12-daagse) en 11 hotelovernachtingen (bij de 15-daagse) in halfpension, alle kamers met douche en wc
  • alle uitstappen, wegentaksen en overzetten per boot (in Noorwegen)
  • uitstap naar Noordkaapplateau met de bus
  • Noordkaaptaks, inkom en diploma

Verblijf in hotel en boot (binnenkajuiten)

Eten en drinken

12-daagse: halfpension beginnend met het avondmaal op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 12.

15-daagse: halfpension beginnend met het avondmaal op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 15.

Bezoeken

• Noorwegen (Noorse Kronen/NOK): ± € 75 of 750 NOK (dag 5-11 bij 12-daagse en dag 2-9 bij 15-daagse). Middagmaal: ± € 20/dag of 200 NOK (snack)

• Finland (Euro): ± € 30 (dag 3-5 bij 12-daagse en dag 9-12 bij 15-daagse). Middagmaal: ± € 15/dag (snack)

• Zweden (Zweedse Kronen/SEK): ± € 20 of 200 SEK (dag 2 bij 12-daagse en dag 13-14 bij 15-daagse). Middagmaal: ± € 20/dag of 200 SEK (snack)

Kledij

Gelieve gemakkelijk schoeisel te voorzien. Overnachtingen op de boot (drie maal) gelieve je te voorzien van aparte handbagage – de nodige medicatie niet vergeten.

Documenten

Identiteitskaart (voor EU-burgers) en Europese ziekteverzekeringspas (gratis verkrijgbaar bij je ziekenfonds).

Munten

Noorse kroon, Zweedse kroon. Deze kunnen steeds op voorhand gewisseld worden bij je bank, oftewel op het wisselkantoor of de bankterminal van de boot.

Netspanning

220V. Geen speciale stekker nodig.

Activiteiten

Rondreis Noordkaap - 12 dagen

Programma- en hotelwijzigingen mogelijk • De aangegeven tarieven zijn richtprijzen.

Rondreis via Zweden en Finland naar de Noordkaap en via de Lofoten en Noorwegen naar Oslo. Deze reis is een verkenningstocht van het noordelijke deel van West-Europa, in omgekeerde richting als de 15-daagse Noordkaap. We beginnen onze reis met een overzet vanuit Travemünde naar Trelleborg (Zweden). Van Trelleborg gaat het door het mooie binnenland van Zweden naar Stockholm waar we inschepen voor een minicruise naar Turku. Zweden, land met een zeer hoge levensstandaard, technische en industriële ontwikkeling maar ook land van tradities waar het familiegebeuren centraal staat. Finland, het “land van de duizend meren”, maar ook van hoogtechnologische bedrijven, van prachtige musea, met een prachtige en nog zeer ongerepte natuur. Uiteraard bezoeken we de hoofdsteden, Oslo, Stockholm en Helsinki.


Dag 1 DIEPENBEEK – TRAVEMUNDE – TRELLEBORG

Diepenbeek-Travemünde. We schepen in op de TT-Line richting Trelleborg. Afvaart om 22.00 u. Scandinavisch avondbuffet aan boord. Overnachting aan boord: binnenkajuiten, douche/wc.

Dag 2 TRELLEBORG – STOCKHOLM (670 km) – TURKU

Ontbijt aan boord, we bereiken Zweden omstreeks 07.30 u. We rijden over de Europastraat 4, langs Jönköping en het tweede grootste meer van Zweden (Vättermeer) naar Stockholm, de magische hoofdstad van Zweden. Om 15.30 u start van een drie uur durende stadsrondvaart, bezoek van de Gamla Stan, de oude middeleeuwse stad, en het prachtige stadhuis. 19.30 u afvaart met de Tallink Silja Line naar Turku. Scandinavisch buffet, overnachting aan boord in binnenkajuit, douche/wc.

Dag 3 TURKU – HELSINKI – JYVASKYLA/PEURUNKA (460 km)

Ontbijtbuffet aan boord. Rond 07.30 u bereiken we Turku. We rijden richting Helsinki (170 km). Om 11.00 u starten we een uitgebreide rondvaart in Helsinki, de stad die op een schitterende locatie ligt aan zee. Tot de voornaamste hoogtepunten behoren de witte Dom, het stadhuis, het Senaatsplein, het parlementsgebouw, het Sibeliusmonument, de Grotkerk en zo veel meer. In de namiddag rijden we langs Lahti naar Jyväskylä, gelegen aan het Päijännemeer. Avondeten en overnachting in de buurt van Jyväskylä.

Dag 4 PEURUNKA – OULO – ROVANIEMI (550 km)

Ontbijt in het hotel. Een prachtige rit langs het mooie merengebied brengt ons naar Oulu. Van hieruit trekken we verder naar Rovaniemi, hoofdstad van Fins Lapland. De zetel van Santa Claus aan de poolcirkel – gelegen 8 km ten noorden van Rovaniemi – met het atelier van de Kerstman en zijn elfjes is zeker een bezoekje waard. Avondeten en overnachting in omgeving Rovaniemi.

Dag 5 ROVANIEMI – HONNINGSVAG (690 km) – NOORDKAAP

Ontbijt in het hotel. Onze laatste etappe naar het noordelijkste punt van Europa begint met een trip naar Ivalo. Langs Kautokeino rijden we over de middernachtszonweg naar Karasjok. Langsheen de Porsangerfjord rijden we naar Kåfjord, dan door de tunnel naar Honningsvåg. Avondeten met overnachting in hotel, gelegen aan de Skipsfjord. Na het avondeten rijden we met eigen bus naar de Noordkaap, met uitzicht op de Noordelijke IJszee, het ultieme reisdoel van de vele Noordkaap-reizigers. Het Noordkaap diploma is voor iedere gast inbegrepen.

Dag 6 HONNINGSVAG – ALTA – TROMSO (520 km)

Ontbijt in het hotel. Vandaag rijden we over het boomloze halfeiland Sennalandet naar Alta. We bezoeken het Alta museum met de Unesco beschermde rotstekeningen. We rijden verder over de grillige kustweg naar Sørkjosen en verder naar Olderdalen. We steken de Lyngenfjord én de Ullsfjord over met een overzet naar Breivikeidet, om verder te rijden naar Tromsø. Tromsø is de grootste stad ten noorden van de poolcirkel. In deze moderne universiteitsstad kan men de IJszeekathedraal, hét herkenningsteken, bezoeken en met een kabelbaan genieten van het prachtige uitzicht over Tromsø. Avondeten en overnachting in omgeving Tromsø.

Dag 7 TROMSO – SVOLVAER/LOFOTEN (430 km)

Ontbijt in het hotel. We vervolgen onze reis langsheen de Balsfjord en verder door het mooie berglandschap over Bjerkvik naar Kanstad. Over de LoFast verbinding (een combinatie van tunnels en bruggen) met het vasteland rijden we naar de Lofoten. Tussen afwisselende landschappen en enge passages bereiken we de mooie havenstad Svolvær. Avondeten en overnachting in ons hotel in omgeving Svolvær.

Dag 8 SVOLVAER/LOFOTEN – POOLCIRKEL – MO I RANA (420 km)

Ontbijt in het hotel. In de voormiddag zet een veerboot ons over van Svolvær naar Skutvik. Van Skutvik gaat het langs grillige fjorden en een schitterend berglandschap naar Fauske. Midden in het grootse Saltfjellet gebergte steken we nogmaals de poolcirkel over en rijden verder naar Mo I Rana. Avondeten en overnachting in omgeving Mo I Rana.

Dag 9 MO I RANA – TRONDHEIM/HELL (455 km)

Ontbijt in het hotel. Vandaag gaat het langs Mosjøen door Namdalen naar Grong. Hier bestaat de mogelijkheid om het zalmaquarium en de beroemde zalmrivier de Namsen te bezoeken. Verder door de provincie van Trøndelag naar Trondheim. Avondeten en overnachting in de buurt van Trondheim.

Dag 10 TRONDHEIM/HELL – LILLEHAMMER – OSLO (575 km)

Ontbijt in het hotel. Vandaag gaat onze rit over Oppdal en het Dovregebergte naar Dombås. Verder door het Gudbransdal, beroemd om zijn grote historische boerderijen. In Ringebu bezoeken we een staafkerk uit de 13de eeuw en rijden verder naar Lillehammer, de stad van de Olympische Spelen. Langs het Mjøsameer, het grootste van Noorwegen, naar Oslo. Avondeten en overnachting.

Dag 11 OSLO – KIEL (minicruise)

Ontbijt in het hotel. 09.00 u: stadrondrit met plaatselijke gids. We bezoeken het Vigelandpark met 200 sculpturen, het Frammuseum (poolschip) en het Vikingmuseum met het beroemde Osebergschip. We rijden langs het koninklijk slot, het parlement en het stadhuis. 14.00 u: afvaart met de Color Line naar Kiel. De ongeveer 3 uur durende cruise door de Oslofjord is een schitterende ervaring. Verder gaat de cruise naar Kiel. Een Scandinavisch buffet wordt aan boord geserveerd, overnachting in binnenkajuiten met douche en toilet.

Dag 12 KIEL – DIEPENBEEK (650 km)

Ontbijtbuffet aan boord van de Color Line. Omstreeks 10.00 u bereiken we Kiel. Ontscheping en terugreis naar Diepenbeek.

Rondreis Noordkaap - 15 dagen

Programma- en hotelwijzigingen mogelijk • De aangegeven tarieven zijn richtprijzen.

Lapland, Finland, Zweden & Lofoten

Deze reis is een boeiende verkenningstocht van het noordelijke deel van West-Europa. Een echte zwerftocht door de meest ongerepte gebieden van Scandinavië. We beginnen onze reis met een heuse minicruise: Kiel-Oslo met de Color Line Ferry. Van daaruit trekken we langs de kust en door het binnenland doorheen heel Noorwegen met zijn indrukwekkende fjorden, gletsjers, meren en bossen. Tijdens deze 15-daagse uitstap maak je kennis met het hoge noorden: de Lofoten, de Poolcirkel, de Noordkaap of het meest noordelijk punt van Europa, het wondermooie en onvergetelijk licht van de middernachtzon en zoveel meer. Plant, boom, dier en mens leven in harmonie met elkaar. We ontdekken als het ware Lapland met zijn eigen cultuur, tradities… en rendieren. We verkennen Finland, het land van de “duizenden meren”, immens en diepblauw, maar het biedt meer: prachtige musea, fauna en flora, architectuur en… technologie. We keren terug via Zweden: land met hoge levensstandaard, technische en industriële ontwikkeling, maar tevens met een rijkdom aan natuur en cultuur. De hoofdsteden ontbreken evenmin: Oslo, Helsinki, en Stockholm. Na een onvergetelijke reis rijden we huiswaarts met een hart als een album vol herinneringen.

Inbegrepen: 3 bootoverzetten op basis van 2 PERSOONSBINNENHUTTEN, met douche en wc, 11 overnachtingen in eersteklassehotels. Alle rondvaarten en overzetten per boot, uitstap naar Noordkaapplateau. Noordkaaptaks, plaatselijke gids in Helsinki en Stockholm.


Dag 1 DIEPENBEEK – KIEL (600 km) – OSLO

Diepenbeek, Hamburg, Kiel. Hier schepen we in op de luxeboot Color Line. Afvaart om 14.00 uur richting Oslo. We varen langzaam door de Oslofjord met een adembenemend zicht op de Noorse hoofdstad en omgeving. ’s Avonds een heerlijk Scandinavisch buffet. Overnachting aan boord: binnenkajuiten, douche/wc: een heuse minicruise.

Dag 2 OSLO – LILLEHAMMER (200 km)

Ontbijtbuffet aan boord. Aankomst in Oslo. Bezoek aan het schiereiland Bygdøymet o.a.:

-          Vikingschip

-          Frammuseum

Het Vigelandpark met 200 bronzen en granieten sculpturen is een absolute ‘must’. Na het facultatieve middagmaal verkennen we de stad: geleid bezoek aan het stadhuis, rondrit door de stad (o.a. koninklijk paleis, opera…). Na een tocht langs Eidsvoll en het grootste meer van Noorwegen, ‘de Mjøsa’ bezoeken we de site van de Olympische Spelen in Lillehammer (1994). Avondeten en overnachting in hotel in de omgeving van Lillehammer.


Dag 3 LILLEHAMMER – TRONDHEIM (460 km)

Ontbijt in het hotel. De rit gaat via het schilderachtige Gudbrandsdal naar Dombås. We rijden verder over de besneeuwde pieken van het Dovregebergte naar Trondheim. Mogelijkheid tot bezichtiging van de Nidaros-dom, het belangrijkste middeleeuwse gebouw van Noorwegen. Avondeten en overnachting in hotel in de omgeving van Trondheim.


Dag 4 TRONDHEIM – MO I RANA (465 km)

Vandaag rijden we langs prachtige wouden naar Mosjøen. We kruisen het beroemde Korgengebergte en bereiken de grote industriestad Mo I Rana, gelegen aan de mooie Ranafjord: een gebied van bergen, meren en watervallen. Avondeten en overnachting in Mo I Rana.

Dag 5 MO I RANA – SVOLVAER (360 km)

Ontbijt in het hotel. We doorkruisen het bekende Saltgebergte waar we de Poolcirkel oversteken. Een bezoek aan het poolcirkelcentrum ontbreekt uiteraard niet. We rijden doorheen een mooi landschap van fjorden naar Skutvik. Om 17.30 uur: een 2 uur durende bootovertocht naar Svolvær. De Lofoten bestrijken een oppervlakte van 140 km² met pittoreske vissershaventjes. Avondeten en overnachting in hotel in de omgeving van Svolvær.

Dag 6 SVOLVAER – Vrije dag

Wettelijk verplichte rustdag voor de chauffeur. Uitstappen en bezoeken ter plaatse zijn mogelijk of… gewoon genieten: wandelen, rusten, ontspannen! Svolvær bezit een oorlogsmuseum en verschillende kunstgaleries. Overnachting en avondeten in ons hotel in de omgeving van Svolvær.

Dag 7 SVOLVAER – TROMSO (490 km)

Ontbijt in het hotel. Vandaag rijden we via Fiskebøl over de nieuwe Lofotenweg met schitterende panorama’s naar Bjerkvik. Verder doorheen een geweldig berglandschap naar Nordkjosbotn en van daaruit naar Tromsø, dat bekend staat om zijn IJszeekathedraal. Overnachting en avondeten in hotel in de omgeving van Tromsø.

Dag 8 TROMSO – HONNINGSVAG – NOORDKAAP (490 km)

Ontbijt in het hotel. Vandaag begint de laatste etappe naar het meest noordelijke punt van Europa, ‘De Noordkaap’. In de voormiddag hebben we 2 bootovertochten over het Ullsfjord en het Lyngenfjord. We rijden steeds verder noordwaarts en bereiken Alta waar de prehistorische rotstekeningen op de Unescolijst staan. Via het indrukwekkende toendragebied, trekken we door het Sennaland met zijn bergtoppen en ravijnen naar Kåfjord. Door de tunnel naar Honningsvåg op het Noordkaapeiland Magerøya. Na het avondeten is er een uitstap met de bus naar het ‘Noordkaapplateau’, vanwaar je een onvergetelijk zicht hebt over de Arctische IJszee. Iedereen krijgt er een attest en als hoogtepunt bewonderen we de ‘niet’ ondergaande zon. Avondeten en overnachting in hotel in de omgeving van Honningsvåg.

Dag 9 HONNINGSVAG – KARASJOK – IVALO (420 km)

Ontbijt in het hotel. Vandaag rijden we via Kåfjord langs de Porsangerfjord richting Lakselv. We zetten onze tocht verder over de bekende rendierweg naar Karasjok, het culturele centrum van de Noorse Samen (=Lappen). We steken de Finse grens over in Karigasniemi om ’s middags het heilige meer Inari te bereiken met niet minder dan 3000 eilanden. Bezoek aan het museum van de Samen (=Lappen). Korte tocht naar Ivalo, het hart van Fins Lapland. Avondeten en overnachting in ons hotel in de omgeving van Ivalo.

Dag 10 IVALO – SODANKYLA – OULU (405 km)

Ontbijt in het hotel. Door Fins Lapland verder naar Sodankylä, met een kerk uit 1689 - een bezoekje waard! In de buurt van Sodankylä passeren we ‘Tankavaara Gold Village’. Aan de poolcirkel, 8 km ten noorden van Rovaniemi bezoeken we ‘de kerstman’! Onze tocht gaat verder over Kemi naar Oulu. Avondmaal en overnachting in de omgeving van Kemi.

Dag 11 OULU – JYVASKYLA (445 km)

Ontbijt in het hotel. Goed halfweg Kemi en Jyväskylä: in Kuopio is er gelegenheid om de ‘panoramatoren’ te beklimmen en er te genieten van de ‘nationale Finse landschappen’ geschilderd door de bekende Finse schilders o.a. Von Wright. Door het land van de 1000 meren rijden we naar Jyväskylä, cultuurstad van Midden-Finland aan het einde van het Päijännemeer. Jyväskylä: cultuurstad en bestuurscentrum, museumstad van Midden-Finland met de belangrijkste orthodoxe kerk van Finland. Avondeten en overnachting in ons hotel in de omgeving van Jyväskylä.

Dag 12 JYVASKYLA – HELSINKI (280 km) – STOCKHOLM (Tallink Silja Line)

Ontbijt in hotel. Mooie rit over Lahti naar Helsinki. Om 13.00 uur uitgebreid bezoek aan de witte stad. Deze stad bezit een prachtige architectuur o.m. stadhuis, Dom, senaat, Sibeliusmonument, rotskerk, parlement… In de late namiddag inscheping op een schip van de Viking Line met bestemming Stockholm. Avondmaal en overnachting op de nachtboot: binnenkajuiten met douche/wc.


Dag 13 STOCKHOLM

Na het ontbijt aan boord en aankomst omstreeks 10.00 uur in Stockholm volgt een rondrit van ongeveer 3 uur door deze mooie stad met zijn oude middeleeuwse binnenstad. ‘Gamla Stan’ en zijn wereldberoemd stadhuis (Nobelprijzen). Vrije namiddag en/of bezoek aan musea. Overnachting in hotel in de omgeving van Stockholm.

Dag 14 STOCKHOLM – GOTEBORG (470 km) – KIEL (Stena Line)

Ontbijt in het hotel. Onze laatste dag op Scandinavische bodem. Na het ontbijt rijden we over Norrköping en Jönköping aan het Vättermeer voorbij naar Göteborg, een belangrijke havenstad. Voor Göteborg begint het scherenlandschap van de Westkust dat zich uitstrekt tot aan de Oslofjord. Omstreeks 19.00 uur afvaart met de Stena Line naar Kiel.

Dag 15 KIEL - DIEPENBEEK (600 km)

Ontbijt aan boord – aankomst in Kiel omstreeks 09.30 uur – Ontscheping.

top